Gilgamesj – De geschiedenis
Gilgamesj was bijna 5000 jaar geleden de koning van Uruk in Sumerië, een stadstaat aan de rivier de Eufraat in het hedendaagse Irak. Gilgamesj was de grote held in talrijke avonturen en legendes, zelfs honderden jaren na zijn dood. Een groot aantal van deze verhalen werd op kleitabletten vastgelegd. We weten nu dat deze tabletten meer dan 4000 jaar oud zijn. Deze verzameling spijkerschrifttabletten staat nu als geheel bekend als het Epos van Gilgamesj.
Gilgamesj – Het epos
Het Epos van Gilgamesj bestaat eigenlijk uit twee hoofddelen. Het eerste deel is een heel avontuurlijk verhaal waarin de heldhaftige koning ongelooflijke monsters verslaat, ontsnapt aan vreselijke godheden en talrijke mooie dames het hof maakt. Maar het tweede deel van het epos openbaart de filosofische zijde van deze grote koning en veroveraar.
Tegen het einde van zijn heldhaftige leven ontmoet Gilgamesj een barmeisje, Sidoeri genaamd. Aanvankelijk is Sidoeri bang voor Gilgamesj, vanwege zijn woeste en bloedige uiterlijk, maar al snel ontdekt zij de diepte van het pijnlijke verleden van deze dappere strijder. Terwijl Gilgamesj opschept over zijn prestaties en zijn vijanden, weet Sidoeri deze schone schijn te doorbreken. Gilgamesj bezwijkt al snel onder het gewicht van de ijdelheid van het leven en in spijkerschrifttablet nummer 10 verwoordt Sidoeri het hart van de zaak:
Gilgamesj – De zoektocht naar betekenis
Net als de “Prediker” in in het gelijknamige Bijbelboek wordt de machtige Gilgamesj gedwongen om zijn broze menselijke toestand onder ogen te zien. Aan het einde van zijn leven realiseert hij zich wat de eenvoudige waarheden van het bestaan zijn en begint hij aan een nieuwe zoektocht naar eeuwige betekenis.
Copyright © 2002-2021 AllAboutPhilosophy.org, Alle rechten voorbehouden