Humanisme - Enkele denkbeelden uit het 'Humanistisch Manifest I'
Het humanisme werd in 1933 door 34 van zijn leiders "gecodificeerd". Hoewel er voor en na dat moment vele andere versies van het humanisme zijn verschenen, volgen hier enkele uittreksels van het originele Humanistisch Manifest I:
Humanisme - Een geloof zonder doel of objectieve waarden
Het humanisme stelt dat het universum geen doel heeft. Wij mensen zijn het resultaat van een blind en willekeurig proces dat geen behoefte heeft aan zin en betekenis. Het humanisme verschilt van de extremere filosofie van het nihilisme in die zin dat het leven wel zin kan hebben als we er zelf zin aan toekennen. Het leven is alleen de moeite waard als we het voor onszelf de moeite waard en aangenaam maken. Het humanisme houdt vast aan het idee dat er geen objectieve of universele waarden bestaan. Een mens kan moreel zijn als hij of zij voor zichzelf een systeem van waarden en normen schept en er vervolgens naar leeft. De humanist houdt vol dat niemand verplicht is om moreel te handelen. Daarom kan het humanisme geen morele tegenargumenten opwerpen tegen immoreel gedrag. Maar als er geen morele absolute waarden bestaan, kun je niet bewijzen dat iets verkeerd of slecht is. In een humanistische samenleving kan dus niemand werkelijk de handelingen of keuzes van anderen beoordelen of veroordelen.
Humanisme - Een leven zonder echte betekenis
Het humanisme wordt in onze populaire media en ons openbare schoolsysteem gevoed door de leer van de evolutionaire wetenschap, het materialisme en het moreel relativisme. We hebben God uit de vergelijkingen weggestreept. Zonder God verliezen we elk groter doel voor het universum waarin we leven. Zonder God verliezen we elk groter doel dat onze individuele levens zin zou kunnen geven. We zijn niets meer dan ongedierte dat een strijd levert om voort te bestaan... tot we sterven. Alles wat we bereiken, alle dingen die we hebben opgeofferd, de goede en mooie daden van sommige mensen, de lelijke en slechte daden van anderen, zijn uiteindelijk slechts de nutteloze worstelingen van het leven. Zonder God verliezen we elke kans op een leven na de dood. Als je de hoop op de hemel verwijdert, verwijder je de uiteindelijk waarde en het uiteindelijke doel van het leven. Wat zou het dan werkelijk uitmaken of we leven als Billy Graham of als Osama Bin Laden? Ieders lot zou toch hetzelfde zijn. Dit is uiteindelijk de mentaliteit van mensen die hun levensbeschouwing op het humanisme baseren. "Eet, drink en ben vrolijk - want morgen zullen we sterven." Wij vinden dat een nogal somber standpunt. Wat vind jij?
Copyright © 2002-2021 AllAboutPhilosophy.org, Alle rechten voorbehouden