Antony Flew – Zijn achtergrond
Antony Flew was een Britse filosoof, een professor aan de Universiteit van Oxford en meer dan vijftig jaar lang een groot voorstander van het atheïsme. Maar hij volgde heel eerlijk waar het bewijs hem naartoe leidde en in 2004 zei hij vaarwel tegen zijn naturalistische overtuigingen. In een gepubliceerd interview met een andere filosoof zei Flew: "Mijn hele leven werd ik geleid door het principe van Plato's Socrates: volg het bewijs, waar het ook naartoe leidt."
Nadat hij zijn wetenschappelijke levensbeschouwing meer dan vijf decennia lang had overdacht, concludeerde Flew het volgende: "Een super-intelligentie is de enige goede verklaring voor de oorsprong van het leven en de complexiteit van de natuur."
Antony Flew – Zijn belangrijkste werk
Eerder, in 1976, had Flew in zijn belangrijkste werk "The Presumption of Atheism" (oftewel "De aanname van het atheïsme") beweerd dat de "bewijslast [voor God] op de schouders van de theïst rust". Maar op 81-jarige leeftijd schokte Flew de wereld toen hij zijn atheïsme afzwoer omdat "het argument voor Intelligent Design zo veel krachtiger is dan toen ik er voor het eerst mee in aanraking kwam". In datzelfde interview in 2004 verklaarde Flew: "Het schijnt mij toe dat het betoog voor een Aristotelische God, met de eigenschappen van macht en ook intelligentie, nu veel krachtiger is dan ooit tevoren."
Het verhaal van Antony Flew herinnert ons eraan dat natuurkunde en metafysica elkaar niet uitsluiten. Echte wetenschap vraagt ons om het waargenomen bewijs te volgen, ongeacht wat de bestemming zal zijn. Vindt het leven werkelijk plaats in een naturalistisch vacuüm? Of geven het ontwerp, de orde en de complexiteit van het leven aan dat er wel iets meer moet zijn?
Antony Flew – Zijn conclusie
Antony Flew was een eerlijke denker die uiteindelijk het bestaan van God erkende. Voor veel mensen is die erkenning een grote stap. Maar moeten we tevreden zijn met een dergelijke erkenning? Of kunnen we verder gaan op onze zoektocht naar God, het doel en de zin van het leven, de oorsprong van het leven en onze uiteindelijke bestemming? Hoe zit het dan met Dr. Flews waarnemingen aangaande 'Intelligent Design'; de uitgestrektheid en de complexiteit van de dingen om ons heen? Sporen deze ons niet aan om voorwaarts te bewegen en op zoek te gaan naar nog meer wegwijzers naar de waarheden van het leven?
Copyright © 2002-2021 AllAboutPhilosophy.org, Alle rechten voorbehouden