Deontologische ethiek - Een moraliteit gebaseerd op plichtsbesef
De deontologische ethiek is een moraliteitsleer die gebaseerd is op een "inconsequentiële" kijk op mensen en het morele beslissingsproces. Het woord "deontologie" komt van het Griekse woord voor "plicht". Deontologische ethiek betekent dus dat handelingen niet gerechtvaardigd worden door hun gevolgen. In plaats daarvan wordt de "correctheid" van handelingen niet bepaald door goede gevolgen, maar door andere factoren. In tegenstelling tot het utilitarisme ("het doel heiligt de middelen"), stelt de deontologie dat juist de middelen van belang zijn.
Deontologische ethiek - Het 'categorische imperatief'
De deontologische ethiek is geworteld in het "categorische imperatief", dat aanvankelijk werd ontwikkeld door de Duitse filosoof Immanuel Kant in zijn "Grundlegung zur Metaphysik der Sitten" (1785). Het categorische imperatief stelt eenvoudigweg het volgende: "Handel alsof de stelregel van Uw handeling door Uw wil een universele natuurwet zou worden." Oftewel: ben jij bereid om alle andere mensen toe te staan om zo te handelen? Als het antwoord "ja" is, dan is je handeling moreel juist. Als het "nee" is, dan is je handeling immoreel. In een notendop: onze interne reacties zeggen meer dan onze uitwendige uitspraken wanneer we onze eigen morele handelingen op onszelf toepassen.
Hoewel het categorische imperatief sterk lijkt op de zogenaamde Gulden Regel van het Christendom, het Jodendom en andere godsdiensten ("Behandel anderen zoals je wilt dat ze jullie behandelen"), ontkent de deontologie in het algemeen enige morele theorie die gebaseerd is op God of op een andere hogere, absolute waarheid. In wezen is de deontologie een plichtenleer, een naturalistische theorie over objectieve, culturele moraliteit die op de een of andere manier boven de subjectieve werkelijkheden van de individuen in die cultuur uitstijgt en ze verbindt. Maar wacht eens even... kan dat echt werken?
Deontologische ethiek - Hoe bepalen we echt wat goed en fout is?
Dr. Joel Marks is een van de moderne geleerden op het gebied van deontologische ethiek die publiekelijk verkondigen dat er geen verschil bestaat tussen goed en fout. Professor Marks onderwijst ethiek aan het "Interdisciplinaire Centrum voor de Bio-ethiek" aan de Universiteit van Yale en gelooft zelfs het volgende:
Deontologische ethiek - Een moreel plichtsbesef of een goed gevoel?
Dr. Marks' onthullingen doen mij denken aan een ander feestpartijtje dat plaatsvond na de inhuldiging van President Obama in maart 2009. Er bevond zich een menigte van getuigen in de feestzaal van het Witte Huis ("meer blije wetenschappers dan ik ooit bij elkaar heb gezien", zei Alan Leshner, voorzitter van de "American Association for the Advancement of Science"). President Obama schafte toen de beperkingen op stamcelonderzoek op, die stamden uit het tijdperk van President Bush, en zei toen het volgende:
Copyright © 2002-2021 AllAboutPhilosophy.org, Alle rechten voorbehouden